Premium Marketing Technology

WordPress ili kodirani web sajt?

Želite da imate web sajt za svoju firmu ili preduzeće i pitate se: Da li je bolje napraviti WordPress web sajt ili isprogramirati web sajt?

Da bi odlučili da li je bolje napraviti WordPress web sajt ili programirati web sajt za vašu firmu ili preduzeće, treba da razmislite o Vašim potrebama i ciljevima Vašeg web sajta.

Šta je WordPress?

WordPress je CMS platforma za izradu web sajtova koja se koristi za izradu različitih vrsta sajtova, od blogova do e-commerce sajtova.

WordPress se koristi za izradu i upravljanje sadržajem sajta, kao i za personalizaciju izgleda i funkcionalnosti sajta.

On je baziran na jeziku PHP i MySQL bazama podataka, te se koristi za izradu dinamičnih sajtova. 

WordPress je jedna od najpopularnijih platformi za izradu sajtova, sa preko 60% svih sajtova koji se koriste za izradu sajtova.

WordPress platformu koriste najveće svjetske organizacije i vlade, filmski studiji i razne velike kompanije i korporacije. Primjera radi, web sajt Bijele kuće američkog predsjednika, The Walt Disney Company, Sony Music i VOGUE koriste WordPress platformu za svoje web sajtove.

Prednosti WordPress sajta

 • Lakoća korištenja: WordPress je jednostavan za korišćenje, čak i za one bez prethodnog iskustva u izradi web sajtova.
 • Velika zajednica: postoji velika zajednica koja razvija i podržava WordPress, što znači da postoji mnogo besplatnih i plaćenih tema i dopuna koje se mogu koristiti za personalizaciju vašeg sajta.
 • Fleksibilnost: WordPress se može koristiti za izradu različitih vrsta sajtova, od blogova do e-commerce sajtova.
 • Sigurnost: WordPress ima različite sigurnosne dopune koje se mogu koristiti za zaštitu vašeg sajta od hakerskih napada.
 • Cijena: WordPress web sajtovi su u većini slučajeva mnogo pristupačniji i povoljniji od programiranih web sajtova zbog korištenja i prilagođavanja već gotovih rješenja.

Nedostaci WordPress sajta

 • Zaštita podataka: WordPress sajtovi su često meta hakerskih napada, stoga je važno redovno ažurirati sistem i koristiti sigurnosne dopune.
 • Ograničenja: Iako WordPress ima mnoge funkcionalnosti, postoje ograničenja u odnosu na ono što može da se postigne sa isprogramiranim sajtom.
 • Brzina: WordPress sajtovi mogu raditi sporije od programiranih sajtova zbog većeg broja skripti i dopuna koje se koriste.

Šta je kodirani sajt?

Kodirani sajt je sajt koji je izrađen od nule, koristeći različite programske jezike kao što su HTML, CSS, JavaScript i PHP ili neki složeniji programski jezik poput ReactJS-a, NodeJS-a, ili pak framework poput Laravel-a, Symfony-a i drugih.

Programeri koriste ove jezike da izgrade strukturu, izgled i funkcionalnost sajta. Kodirani web sajtovi se još zovu i programirani web sajtovi i jako su fleksibilni i prilagodljivi, jer se mogu prilagoditi specifičnim potrebama i zahtjevima klijenta.

Oni su često brži i sigurniji od sajtova koji se koriste platforme kao što je WordPress, ali zahtijevaju više rada i vremena za izradu, kao i više tehničkog znanja. 

Kodirani web sajtovi su danas rijetko prisutni na Internetu, većinom su veliki informacioni sistemi iz razloga jer su programirani sajtovi nekoliko puta skuplji od WordPress sajtova.

Prednosti kodiranog web sajta

 • Potpuna prilagodljivost: kada kodirate sajt od nule, imate potpunu kontrolu nad izgledom i funkcionalnostima web sajta.
 • Brži rad: programirani sajt može raditi brže i efikasnije od sajta koji se temelji na platformi kao što je WordPress.
 • Manje zavisnosti: sa programiranim sajtom, ne morate se oslanjati na dopune ili teme koje se mogu preuzeti sa interneta, što znači da je manja verovatnoća da će se pojaviti problemi sa kompatibilnošću.

Nedostaci kodiranog web sajta

 • Dosta skuplje: programiranje web sajta je obično dosta skuplje od korišćenja platforme kao što je WordPress.
 • Vremensko zahtijevno: izrada web sajta od nule zahtijeva više vremena i rada u odnosu na korišćenje gotovih tema ili dopuna.
 • Manje podrške: kada koristite programirani web sajt, imaćete manje podrške od velike zajednice koja podržava WordPress.

Šta je najbolje?

Ako želite brzo i jednostavno izraditi web sajt sa mnogim funkcionalnostima i mogućnostima personalizacije, ali imate ograničen budžet, WordPress je dobra opcija.

Ako imate tehničko iskustvo i želite više kontrole nad izgledom i funkcionalnostima sajta a uz to imate i određen veći budžet za tu namjenu, programiranje sajta može biti mnogo bolja opcija.

Obe opcije imaju svoje prednosti i nedostatke, pa je važno razmisliti o vašim potrebama, ciljevima i samom budžetu pri odabiru načina izrade sajta.

Šta preporučujemo?

Preporučujemo da razmislite o vašim potrebama i ciljevima sajta, kao i o vašim tehničkim znanjima i budžetu, pri odabiru između WordPress-a i kodiranog sajta.

Ukoliko niste sigurni šta je bolje za vaš web sajt, preporučujemo da se konsultujete sa stručnjakom za izradu web sajtova ili web kreatorima koji će vam moći pružiti stručan savjet.

Mi smo studio za digitalne tehnologije koji se bavi razvojem web rješenja i digitalnim tehnologijama.

Dugogodišnje iskustvo u oblasti web tehnologija omogućava nam da kreiramo kvalitetne web sajtove i webshop platforme. Svi web sajtovi i webshop platforme su optimizovani za mobilne i tablet uređaje i kompletno SEO kompaktibilni sa pretraživačima.

Možete nas kontaktirati putem forme ispod ili direktno na mail office@intelius.ba i na telefon +387 66 816 492.

Kompanija
Ovlaštena osoba
Vaša poruka
Podijelite sa prijateljima
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Želite li saznati još više?