Premium Marketing Technology

Kako do kvalitetnog sadržaja? ChatGPT ili autorski tekst?

Naše društvo i kompletan svijet se nalazi u periodu izuzetno brzog tehnološkog razvitka na svim poljima.

Promjene su vidljive na svim poljima a posebno u stvaranju kreativnog sadržaja, odnosno, u stvaranju kvalitetnog kontenta.

Do prije godinu dana, stručnjaci iz raznih oblasti su pisali većinom autorske tekstove iz oblasti koje poznaju i za koje su specijalizovani. Takvi tekstovi su obično bili zaštićeni autorskim pravima i smijeli su se koristiti samo uz dopuštenje autora ili djelimično uz navođenje autora djela.

Krajem 2022. godine kompanija OpenAI je razvila jezički model vještačke inteligencije koja će i već jeste promjenila pristup u pisanju sadržaja i pristupu informacijama. Vještačka inteligencija kompanije OpenAI se zove ChatGPT i predstavlja platformu kroz koju korisnik šalje upit a AI (eng. Artificial intelligence = vještačka inteligencija) korisniku odgovara na upit smisleno tekstualnim putem.

Šta je ChatGPT?

ChatGPT je model veštačke inteligencije koji je razvila kompanija OpenAI. To je napredna verzija GPT (Generative Pre-trained Transformer) modela, koji je treniran na velikom broju tekstualnih podataka kako bi naučio razumijevanje i generisanje ljudskog jezika. ChatGPT komunicira i generiše tekst u obliku konverzacija, simulirajući interakciju između korisnika i sistema.

Ovaj model se može koristiti za različite svrhe, uključujući generisanje odgovora na pitanja, stvaranje kreativnih tekstova, pomoć pri rešavanju problema, pružanje informacija i još mnogo toga. ChatGPT koristi kontekst koji dobija tokom konverzacije kako bi generisao odgovore koji su relevantni i prilagođeni datom kontekstu.

Kako radi ChatGPT?

Nakon što se registrujete na platformu kompanije OpenAI, dobijate pristup ChatGPT alatu.

Chat GPT radi na način da kreirate i započnete novi chat sa upitom, npr: Šta su web tehnologije?

Nakon toga, u svega par sekundi vještačka inteligencija Vam ispiše tekst o web tehnologijama kao što možete da vidite na slici ispod.

Primjer jedne ChatGPT konverzacije

Ukoliko niste zadovoljni odgovorom, možete u polju na dnu stranice napisati neke svoje zahtjeve, koje će vještačka inteligencija primjeniti i ubličiti Vam tekst po vašoj želji.

Vrijednost ChatGPT-a leži u njegovoj sposobnosti da generiše tečan i koherentan tekst koji liči na ljudski napisan sadržaj. Međutim, važno je napomenuti da ChatGPT nije savršen i može generisati netačne ili neprikladne odgovore u određenim situacijama.

Šta je autorski tekst?

Autorski tekst je tekst koji je napisan od strane pojedinca ili autora. Takav tekst nosi lični pečat autora, uključujući njegov stil pisanja, jedinstvene perspektive i originalne ideje. Autori autorskih tekstova koriste svoje znanje, iskustvo i kreativnost kako bi stvorili sadržaj koji odražava njihovu jedinstvenu viziju i komunikacioni stil.

Autorski tekstovi često zahtevaju dubinsko istraživanje, razmišljanje i analizu kako bi se stvorio informisan, relevantan i koristan sadržaj. Ovi tekstovi mogu biti raznovrsni u oblastima kao što su novinarstvo, književnost, blogovanje, akademska istraživanja, tehničko pisanje i slično.

Glavna karakteristika autorskih tekstova je originalnost. Autorski tekstovi se oslanjaju na autorsku ekspertizu, često prenoseći autentično mišljenje, analizu i perspektivu autora. Ovi tekstovi često pomažu u izgradnji autorskog identiteta i povećavaju prepoznatljivost autora među čitaocima.

Dok tehnologija kao što je ChatGPT može biti korisna za generisanje odgovora, ideja i informacija, autorski tekstovi donose dodatnu vrijednost kroz lični pristup i autorsku dubinu.

Autor je osoba koju treba da pitate za dozvolu kad uzimate njegov tekst.

Da li koristiti ChatGPT ili napisati autorski tekst?

Odluka između korišćenja ChatGPT-a ili pisanja autorskih tekstova zavisi od Vaših specifičnih potreba, ciljeva i preferencija. Da bismo došli do odluke proći ćemo kroz prednosti i ChatGPT-a i autorskog teksta.

Prednosti ChatGPT-a

Brzina i efikasnost: korišćenje ChatGPT-a može vam omogućiti brzu generaciju sadržaja, posebno ako trebate veći obim materijala u kratkom vremenskom periodu.

Raznolikost ideja: ChatGPT može generisati raznovrsne ideje i uglove na temu koju želite da pokrijete, često nudeći nove perspektive koje možda ne biste sami razmotrili.

Dopuna već postojećih materijala: ako već imate dio teksta ili ideje, ChatGPT može vam pomoći da ih razvijete i dopunite dodatnim informacijama.

Istraživanje trendova: ChatGPT može vam brzo pružiti informacije o trenutnim trendovima, statistikama i podacima koji su relevantni za vašu temu.

Prednosti pisanja autorskog teksta

Originalnost i autentičnost: autorski tekstovi koji su ručno napisani pružaju vam mogućnost da dodate lični pečat, stil i autentičnost vašem sadržaju.

Dubinsko razmatranje: Ako želite dublje istražiti određenu temu, autorski tekstovi omogućavaju vam da se detaljnije posvetite analizi i pružite dublji uvid.

Brendiranje, stil i ton: ako je važno da vaš sadržaj odražava određeni brend ili stil ton, autorski tekstovi vam daju veću kontrolu nad tim aspektima.

Specifični ciljevi: ako imate specifične ciljeve, kao što je prodaja proizvoda ili usluga, autorski tekstovi mogu se prilagoditi da direktno podrže te ciljeve.

Šta je najbolje?

Izbor između korišćenja ChatGPT-a i pisanja autorskih tekstova zavisi od vaših prioriteta, resursa i ciljeva.

U pisanju naučnih radova poželjno je i u većini slučajeva obavezno korištenje isključivo autorskog pisanja. Za potrebe pisanja kreativnog sadržaja trebalo bi razmotriti korišćenje oba stila pisanja budući da se korišćenjem vještačke inteligencije mogu steći nove ideje i uštediti vrijeme u pisanju sadržaja.

Kombinacija oba pristupa u pisanju sadržaja

Možete koristiti ChatGPT za generisanje prvih nacrta ili ideja, a zatim ih doraditi i obogatiti autorskim tekstom.

Ova kombinacija može vam omogućiti brzinu generisanja zajedno sa kontrolom i originalnošću autorskog rada.

Primjera radi, ovaj tekst koji sada čitate je napisan kombinacijom oba pristupa pisanja. Autor teksta je osmislio ideju i iskoristio svoje znanje a putem ChatGPT-a je došao do nekih novih saznanja i uobličio ih u autorski tekst.

Želite kvalitetan sadržaj za svoj web sajt ili webshop?

Ukoliko želite kvalitetan autorski sadržaj uz primjenu novih tehnologija poput ChatGPT-a, možete nas kontaktirati.

Mi smo studio za digitalne tehnologije koji se bavi razvojem web rješenja i digitalnim tehnologijama.

Koristimo snagu digitalne tehnologije za izgradnju boljeg i kvalitetnijeg digitalnog nastupa naših klijenata na online tržištu proizvoda i usluga.

Svakom našem klijentu nudimo različite strategije integrisanih usluga i koristimo kombinaciju digitalnih tehnologija za povećanje vidljivosti, konverzija, prihoda i opšteg poboljšanja poslovanja.

Možete nas kontaktirati putem forme ispod ili direktno na mail office@intelius.ba i na telefon +387 66 816 492.

Kompanija
Ovlaštena osoba
Vaša poruka
Podijelite sa prijateljima
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Želite li saznati još više?