Premium Marketing Technology

Payment Gateway u Bosni i Hercegovini

Payment gateway je digitalni sistem koji omogućava elektronsko plaćanje proizvoda ili usluga putem kreditne ili debitne kartice preko interneta. Često se koristi na webshop-u i online platformama.

Payment gateway se koristi kao posrednik između online prodavnice i banke kupca, kao i banke prodavca. Payment gateway-ovi su obično korišćeni za online trgovinu, ali takođe se mogu koristiti i za offline poslove, kao što su plaćanja u restoranima ili hotelima.

Ako imate webshop i razmišljate o uvođenju online kartičnog plaćanja, donosimo vam neka Payment Gateway rješenja koja su dostupna u Bosni i Hercegovini.

U BiH je dostupno više globalnih i domaćih Payment Gateway servisa. Kod globalnih servisa potrebno je da pripazite na valutu. Pojedini globalni servisi posluju u BiH isključivo sa EUR ili USD valutom.

Kod domaćih banaka, svi Payment Gateway servisi su prilagođeni da posluju sa domaćom valutom odnosno sa BAM (KM) valutom.

Koji Payment Gateway servisi su dostupni u Bosni i Hercegovini?

Postoji nekoliko opcija za payment gateway-ove u Bosni i Hercegovini. 

U Bosni i Hercegovini su dostupni domaći Payment Gateway servisi, koji se mogu pronaći kod raznih domaćih banki u zemlji. Osim domaćih, u BiH su dostupni i globalni Payment Gateway servisi.

Domaći Gateway Payment servisi

U Bosni i Hercegovini postoje nekoliko domaćih Payment Gateway servisa koji su dostupni za korištenje. Neki od najpoznatijih su:

Monri WebPay: Monri je finansijska platforma koja pruža usluge elektronskog plaćanja, uključujući i payment gateway. Ona omogućava kompanijama i trgovcima da primaju plaćanja putem kreditnih i debitnih kartica, preko interneta banke, e-novčanika i drugih opcija. Monri takođe pruža podršku za integraciju sa različitim e-commerce platformama.

NOVApay: Payment Gateway usluga Nove Banke u Bosni i Hercegovini, koja pravnim licima omogućava prodaju proizvoda i usluga putem Interneta (web-trgovina). Usluga je razvijena kako bi se na bezbjedan način omogućila prodaja prihvatanjem VISA i Mastercard platnih kartica prilikom kupovine na Internetu.

E-Pay Raiffeisen Bank: Payment gateway od Raiffeisen banke u Bosni i Hercegovini. On pruža podršku za različite vrste plaćanja, uključujući kreditne i debitne kartice, preko interneta banke, e-novčanike i druge opcije.

CorvusPay: Payment Gateway koji omogućava online kartična plaćanja na webshop-u. CorvusPay servis nudi Diners Club BH, Intesa SanPaolo banka i Reiffeisen banka u Bosni i Hercegovini.

Monri WSPay:  WSpay omogućuje spajanje prodajnog mjesta online shopa sa jednim ili više kartičara i omogućuje naplatu korištenjem različitih kartičnih brandova – kreditnih kartica kao što su AMEX, DINERS, DISCOVER, Mastercard, Visa i Maestro, ali i naplatu sa drugim sredstvima plaćanja: Aircash, Google Pay, IPS, KEKS Pay, PayPal, VALÚ (ovisno o tržištima), te ostali načini plaćanja. 

Sve ove opcije su sigurne i pouzdane, i omogućavaju brzo i jednostavno plaćanje preko interneta.

Globalni Payment Gateway servisi

U Bosni i Hercegovini, postoje nekoliko globalnih payment gateway-ova koji su dostupni za korištenje. Neki od najpoznatijih su:

PayPal: ovo je jedan od najpoznatijih i najraširenijih globalnih payment gateway-ova. On pruža podršku za plaćanje putem kreditnih i debitnih kartica, preko interneta banke i drugih opcija.

Stripe: Stripe je još jedan popularan globalni payment gateway koji pruža podršku za plaćanje putem kreditnih i debitnih kartica, preko interneta banke i drugih opcija.

Authorize.net: ovo je još jedan globalni payment gateway koji pruža podršku za plaćanje putem kreditnih i debitnih kartica, preko interneta banke i drugih opcija.

Skrill: Skrill je globalni payment gateway koji pruža podršku za plaćanje putem kreditnih i debitnih kartica, preko interneta banke i drugih opcija.

2Checkout: 2Checkout je globalni payment gateway koji pruža podršku za plaćanje putem kreditnih i debitnih kartica, preko interneta banke i drugih opcija.

Integracija Payment Gateway servisa

Integracija Payment Gateway servisa se obično vrši na sledeći način:

  1. Prvo, potrebno je pronaći i odabrati Payment Gateway servis koji će se koristiti za vašu aplikaciju ili webshop.

  2. Nakon što ste odabrali Payment Gateway servis, potrebno je kreirati nalog i proći proces verifikacije. To može uključivati pružanje dokumentacije kao što su dokazi o identitetu i informacije o vašem poslovanju. U slučaju da Payment Gateway uzimate u domaćoj banci, moraćete postati klijent te banke te proći proces verifikacije.

  3. Sledeći korak je konfiguracija Payment Gateway servisa za vašu aplikaciju ili webshop. To može uključivati podešavanje parametara kao što su valuta, cijene, podaci o vašem poslovanju i slično.

  4. Nakon što je Payment Gateway servis konfigurisan, potrebno je integrirati ga u vašu aplikaciju ili webshop. To može se postići korišćenjem API-ja (Application Programming Interface) koji se nudi od strane Payment Gateway servisa. API-ji obično daju pristup funkcijama poput prijema plaćanja, provjere statusa transakcije i slično.

  5. Poslednji korak je testiranje integracije i verifikacija da sve funkcioniše ispravno. Ovo može uključivati testiranje različitih scenarija plaćanja, proveru da se svi podaci ispravno prenose i slično.

  6. Nakon uspešno testiranja, mogu se aktivirati i koristiti Payment Gateway servis u produkciji.

Treba vam pomoć oko integracije Payment Gateway-a?

Ukoliko Vam je potrebna tehnička pomoć oko integracije Payment Gateway-a ili konsultacije i stručna pomoć u odabiru Payment Gateway servisa možete nam se obratiti.

Mi smo studio za digitalne tehnologije koji se bavi digitalnim tehnologijama. Nudimo implementaciju i integracije raznih web servisa.

Možete nas kontaktirati putem forme ispod ili direktno na mail office@intelius.ba i na telefon +387 66 816 492.

 
Kompanija
Ovlaštena osoba
Vaša poruka
Podijelite sa prijateljima
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Želite li saznati još više?