Premium Marketing Technology

VPS Cloud hosting ili Shared hosting?

Hosting je usluga koja omogućava da vaš web sajt bude dostupan na internetu.

To se postiže tako što se vaš web sajt postavlja na server (računar) koji je stalno povezan sa internetom. Kada posjetioci žele da posjete vaš sajt, oni unose vašu internet adresu (URL) u svoj web pregledač, a zatim server na kojem je vaš sajt, “pokreće” vaš sajt i šalje ga posjetiocu da ga vidi.

Postoji više različitih vrsta hosting usluga: shared hosting, VPS hosting, namjenski hosting, Cloud hosting. Svaka od ovih hosting opcija ima svoje prednosti i mane, a vaš izbor zavisi od potreba vašeg sajta.

Šta je VPS Cloud hosting?

VPS Cloud hosting je kombinacija virtuelnog privatnog servera (VPS) i Cloud hostinga. To znači da se koristi virtuelni privatni server koji je smešten u Cloud okruženju, što omogućava da se koriste resursi sa više fizičkih servera.

VPS Cloud hosting koristi koncept klastera, gdje se resursi raspodeljuju dinamično, što znači da se resursi dodeljuju onom serveru koji ih trenutno treba. To omogućava veću fleksibilnost i skalabilnost, što znači da možete da prilagodite količinu resursa koji koristite prema potrebama vašeg sajta u trenutku.

Prednosti VPS Cloud hostinga?

VPS Cloud hosting pruža mnoge prednosti u odnosu na tradicionalni VPS hosting. To uključuje:

 • Veću skalabilnost: mogućnost da se resursi dodaju ili uklone u realnom vremenu prema potrebama vašeg sajta.
 • Veća kontrola nad serverom: kao što sam već rekao, VPS hosting vam daje više kontrole nad serverom, što znači da možete da instalirate i pokrenete sopstvene programe i aplikacije.
 • Više resursa: sa VPS Cloud hostingom, imate pristup više resursa, kao što su RAM i CPU, što znači da vaš sajt može da radi brže i efikasnije.
 • Više privatnosti: sa VPS Cloud hostingom, imate više privatnosti, jer ne delite server sa drugim korisnicima.
 • Veću sigurnost: sa VPS Cloud hostingom, vaš sajt se smešta na više fizičkih servera, što znači da je manja verovatnoća da će vaš sajt biti oštećen ako jedan od servera prestane da radi.
 • Veću dostupnost: sa VPS Cloud hostingom, vaš sajt se nalazi na više fizičkih servera, što znači da će biti manja verovatnoća da će vaš sajt biti nedostupan ako jedan od servera prestane da radi.

Nedostaci VPS Cloud hostinga

Nedostaci VPS Cloud hostinga su:

 • Skuplji: VPS Cloud hosting je obično skuplji od drugih opcija hostinga, što znači da može biti manje pogodan za početnike ili male sajtove sa ograničenim budžetom.
 • Tehničko znanje potrebno: sa VPS Cloud hostingom, morate da imate određeno tehničko znanje o Cloud tehnologijama i administraciji, ili da imate IT stručnjaka da vam pomogne.
 • Veća odgovornost: sa VPS Cloud hostingom, imate veću odgovornost za bezbednost i performanse servera, što znači da morate da se brinete o ažuriranju i održavanju servera.

Šta je Shared hosting?

Shared hosting je vrsta hostinga u kome vi djelite jedan server sa drugim korisnicima. To znači da vi i drugi korisnici koristite isti fizički server za smještaj vaših sajtova.

Shared hosting je obično jeftiniji od drugih vrsta hostinga, što ga čini pogodnim za početnike ili male sajtove sa ograničenim budžetom. Hosting provajder obično pruža alat za kontrolu i administraciju servera, što znači da ne morate da imate tehničko znanje o serverima i administraciji.

Prednosti Shared hostinga

 • Niska cijena: shared hosting je obično jeftiniji od VPS hostinga, što ga čini pogodnim za početnike ili male sajtove koji ne zahtevaju mnogo resursa.
 • Laka upotreba: shared hosting je lak za korišćenje, jer vam hosting provajder obično pruža alat za kontrolu i administraciju servera.
 • Nema potrebe za tehničkim znanjem: sa shared hostingom, ne morate da imate tehničko znanje o serverima i administraciji, jer to radi hosting provajder.

Nedostaci Shared hostinga

 • Manje kontrole: sa shared hostingom, imate manje kontrole nad serverom, što znači da ne možete da instalirate i pokrenete sopstvene programe i aplikacije.
 • Manje resursa: sa shared hostingom, imate pristup manje resursa, što znači da vaš sajt može da radi sporije i manje efikasno.
 • Manja sigurnost: sa shared hostingom, imate manju sigurnost, jer vaš sajt nalazi na deljenom serveru, što znači da je veća vjerovatnoća da će biti oštećen od strane drugih korisnika.
 • Manja privatnost: sa shared hostingom, imate manje privatnosti, jer delite server sa drugim korisnicima.

Šta je najbolje?

Kao što možete videti, VPS Cloud hosting i shared hosting imaju različite prednosti i mane. Važno je da odaberete onaj koji najbolje odgovara potrebama vašeg sajta. 

Kod Shared hostinga, dijeljenjem jednog servera sa drugim korisnicima, vi imate manje kontrole nad serverom, manje resursa, manju sigurnost i manju privatnost. To znači da vaš sajt može raditi sporije i manje efikasno u odnosu na sajtove na VPS Cloud hostingu.

Ukratko, shared hosting je pogodan za male sajtove sa ograničenim potrebama, koji ne zahtevaju mnogo resursa i kontrole. Ali, kako vaš sajt raste, moraćete da razmislite o prelasku na opciju sa više resursa i kontrole, poput VPS Cloud Hostinga.

VPS Cloud hosting je nešto skuplji od Shared (deljenog) hostinga, ali je obično jeftiniji od namjenskog servera. On se često koristi za sajtove koji imaju veću posjetu ili veće potrebe za resursima (procesor i RAM memorija), kao što su sajtovi sa velikim bazama podataka, sajtovi sa visokim zahtevima za sigurnost, sajtovi sa više domena ili sajtovi sa specijalizovanim aplikacijama.

Sve u svemu, izbor između VPS hosting i Shared hosting zavisi od vaših potreba i budžeta.

Pre nego što se odlučite, razmislite o tome koliko resursa vaš sajt treba, koliko kontrole želite da imate nad serverom, koliko novca ste spremni da potrošite i koliko tehničkog znanja imate.

Šta preporučujemo?

To zavisi od potreba vašeg sajta i vašeg budžeta.

Ako imate mali sajt sa ograničenim potrebama, shared hosting je verovatno dobra opcija za vas. On je jeftiniji i lak za korišćenje, a hosting provajder će obično pružiti alat za kontrolu i administraciju servera.

Ako imate srednji ili veliki sajt sa većim potrebama, VPS hosting ili Cloud hosting su verovatno bolje opcije. Oni vam daju više kontrole i resursa, što znači da vaš sajt može da radi brže i efikasnije. Međutim, VPS hosting i Cloud hosting su obično skuplji od shared hostinga i zahtevaju više tehničkog znanja za korišćenje.

U svakom slučaju preporuka je da se prvo informišete o potrebama vašeg sajta i budžetu, i onda da se odlučite za hosting opciju koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Mi smo studio za digitalne tehnologije koji se bavi digitalnim tehnologijama i u svojoj ponudi imamo i Shared hosting i VPS Cloud Hosting.

Naš web sajt na kojem čitate ovaj tekst je smješten na VPS Cloud hostingu i to kod DigitalOcean-a. DigitalOcean je jedna od popularnih Cloud hosting kompanija koja pruža usluge virtuelnih privatnih servera (VPS) za razne potrebe.

Ukoliko vam je potreban VPS Cloud Hosting ili Shared hosting možete nas kontaktirati putem forme ispod ili direktno na mail office@intelius.ba i na telefon +387 66 816 492.

Kompanija
Ovlaštena osoba
Vaša poruka
Podijelite sa prijateljima
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email

Želite li saznati još više?